Matematická úloha

20. března 2011 v 16:16 |  Soutěž,kvízy
Dostal jsem zapeklitou úlohu a stále nad tím dumám:-)))
Přijde na to někdo z vás?
Takže pozor,tady je zadání:
Tři muži přišli do motelu.Recepční uvedl,že pokoj stojí 30 korun.Všichni tři muži tedy zaplatili rovným dílem každý 10 korun a odešli na pokoj.Po chvíli recepční zjistil,že se spletl,že cena za pokoj je nižší a činí 25 korun.Vzal tedy z pokladny 5 korun a poslal poslíčka,aby mužům přeplatek vrátil.Vychytralý poslíček nevěděl,jak rozdělit 5 korun na tři stejné díly,proto každému z mužů vrátil jen 1 korunu a zbylé 2 koruny si ponechal.To znamená,že každý z mužů nakonec zaplatil za pokoj 9 korun.To je fakt že?To dohromady dělá 27 korun.Je to tak že? Poslíček se obohatil do vlastní kapsy o 2 koruny,to víme,že?To je sečteno dohromady 29 korun.Je to tak,že? Tak mi tedy vysvětlete,kam se poděla tak jedna koruna?!?!?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Vendea Vendea | Web | 20. března 2011 v 18:23 | Reagovat

tááák - možná je to kravina, ale pánové na motelu opravu zaplatili každý devět korun, 25 za ubytování a dvě kačky poslíčkovi(nedobrovolně), protože:

recepčnímu dali 30,-
ten jim vrátil 5,-
2,- ztopil poslíček
tzn. 30-3(vrácené)= 27,- za pokoj - mínus 2 v kapse poslíčka je 25,- čistá cena pokoje - v průměru tedy pánové opravdu zaplatili 9 kaček :)) ale i s poslíčkem - pochopili? možná jsem se do toho zamotala a možná je to hovadina :D

2 Vendea Vendea | Web | 20. března 2011 v 19:03 | Reagovat

jooo a 27,- + 3,- vrácené je onich začínajících 30 kaček :))

3 Jarka Jarka | Web | 20. března 2011 v 19:16 | Reagovat

Ještěže jsem se opozdila o těch pár minut, které využila ke komentáři Vendea. Nevím jak bych se z těch pětikorun a dvoukorun, vymotala. :D  ???

4 Vendea Vendea | Web | 20. března 2011 v 19:34 | Reagovat

[3]: :-D  :-D  :-D no já se do toho taky pořádně zamotala, než mi došlo, že je to chyták :)))

5 corly corly | 21. března 2011 v 20:12 | Reagovat

Já jsem z toho trochu mimo....-))
Ale snažila jsem se!:-)))

6 zbyněk zbyněk | Web | 22. března 2011 v 11:09 | Reagovat

KaŤi pěkně jsi to rozepsala :-)ale když to počítám od plusu tak mě tam ta koruna stále chybí:-))))
9+9+9=27 a 2 koruny poslíčka= je 29 hi...

7 Vendea Vendea | Web | 22. března 2011 v 13:49 | Reagovat

Zbyňdo a v tom je právě ten chyták - tak ti to nikdy nevyjde - protože je to 27(což je 25 za ubytování + 2 pro poslíčka) + 3(ty, co jim vrátil recepční) = 30,- ;-)  ;-) je tam chyták v tý dvoukoruně :))

8 Milena Milena | 6. října 2011 v 13:27 | Reagovat

Vy jste trdlíci. Pokoj stojí 25 Kč x 3 osoby = 75 Kč. V tom je ten chyták....

9 Špáďa Špáďa | 24. ledna 2012 v 18:18 | Reagovat

Anebo takhle?:
9 + 9 + 9 = 27
27 + 5 = 32
32 - 2 = 30 :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama